Skogsbruksplaner för kombinerat skogsbruk och rekreation
De flesta kommuner i Sverige är skogsägare i någon form och för många kommuner är en stor del av skogsinnehavet tätortsnära. Det kräver att skogsbruksplanen tar hänsyn till såväl sociala och biologiska som ekonomiska värden, faktorer som Skogspartner har stor erfarenhet av.
Andreas Laisi, skoglig rådgivare på Skogspartner, har det senaste året genomfört planläggning av kommunskogar för flera kommuner. – Det som sticker ut med just de här kommunskogarna är att de, förutom stor andel tätortsnära skog, också har mycket friluftsområden som invånarna nyttjar. Det är med andra ord skötselplaner som kräver mycket mer hänsyn till rekreation och sociala värden än normalt, då det ofta fokuseras på skogsproduktion, säger Andreas.
Skogsbruksplan är ett användbart redskap
En skogsbruksplan är ett mycket användbart redskap för alla kommuner som äger skog. Dels ger planen en överblick över hela innehavet, det vill säga vilka olika typer av skog och områden som ingår. Dels ger den inblick i hur skogen kan skötas för att ge den utdelning kommunen vill prioritera. – Många kommuner pratar mer och mer om vikten av ett hyggesfritt skogsbruk, något som dessutom passar bra att tillämpa på just kommunskogar eftersom det ger möjlighet att kombinera skogsbruk med rekreation. Är du som kommuninvånare ute efter en naturupplevelse är det sällan ett kalhygge du vill mötas av, förklarar Andreas.
Viktigt med tydliga krav vid upphandlingen
Skogsbruksplanen kan ses som ett beslutsunderlag som ska användas under många år. Därför är det viktigt att komma ihåg att ställa tydliga krav på leverantören redan vid beställningen. En risk vid upphandling är exempelvis att tiden är för knapp. – De bästa planläggarna har alltid mycket att göra och föredrar dessutom att genomföra arbetet under den gröna perioden. Om innehavet är stort har vi på Skogspartner möjlighet att hjälpas åt. Det ger förvaltaren chans att få en ny plan inom en rimlig tid. En annan vanlig fälla är att upphandlingen fokuserar för mycket på pris istället för på kvalitet. Något som i värsta fall leder till direkt felaktiga beslut i slutänden. – Ett dåligt underlag ger dig fel förutsättningar att fatta beslut utifrån. Vi har stor erfarenhet av naturvårds- och rekreationsrika jobb. Det i sig är en garanti för att kommunerna får högkvalitativa planer av oss, konstaterar Andreas.